Girişimci Ekim Alptekin'in sahibi olduğu şirket, ihracatçıya özel dünyanın en ucuz jetini üretti. Tarifeli seferlere göre yarı yarıya maliyet avantajı getiren uçakların ilk kurumsal müsterisiyse 10 bin üyeli TÜGİK oldu.
Türkiye'nin genç girişimcileri son yıllarda kıtalararası başarılara imza atmaya başladı. Bu örneklerden biri olan ve Türkiye'den Amerika'ya ilk sanayi yatırımım yapan Ekim Alptekin, iki ülke arasında büyük bir ticaret hattı kurmayı başardı. ABD'de jet uçak üretimi yapan Esclips firmasını satın alan ardında da Skorsky ile ortaklığa giden Alptekin, Türkiye'deki KOBİ patronlarının bütçesine uygun uçaklar tasarladı.
Alanında ilk olan jetler sayesinde özellikle Anadolu'daki işadamları yakın coğrafyada kendi jetleriyle tarifeli uçak fiyatına uçabilecek. Uçakların fiyatı ise 1.5 milyon dolardan başlıyor.
MÜŞTERİ GENÇ PATRONLAR
Alptekin'in projesine genç patronlardan da destek geldi. 10 bin üyesi bulunan Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) uçakların ilk kurumsal müşterisi oldu. TÜGİK Başkanı Erkan Güral, "ihracatımız katlanarak büyüyor. Bu büyümeye tarifeli seferlerle yetişmek mümkün değil. Ayrıca özel jetler, Türkiye ihracatına da prestij kazandıracak" dedi.
Antepli KOBİ Erbil'e nasıl gider?
TARİFELİ SEFER (TL) 48SAAT
- 15:00 Gaziantep-İstanbul (1.450)
- 21:30 İstanbul-Erbil (3.600)
- 04:00 Erbil-İstanbul (3.600)
- 11:00 İstanbul-Erbil (1.450)
- Konaklama ve gıda masrafı (2.000)
- Toplam (12.100)
4 kişilik heyetin seyahat takvimi ve masrafı
ÖZEL JET (TL) 6 SAAT
08:00-13.00 gidiş-dönüş
Toplam 8 bin
4 YIL BEKLENEN FIRSAT
EKİM Alptekin'in jet üretimine başlama serüveni 2009'a uzanıyor. İşadamlarına yönelik ucuz jet projesini bu tarihte hayata geçirmeyi hedefleyen Alptekin, Türkiye'den bir ortağıyla birlikte ABD'deki Eclisp firmasına yüklü miktarda jet siparişi veriyor. Ancak firma finansal çıkmaza girerek iflas ediyor. Bunun üzerine Alptekin'e başka bir fırsat kapısı aralanıyor. Alptekin yabancı bir yatırımcı grubuyla birlikte şirketi satın alıyor. Alptekin'in ilk işi mevcut uçakların tasarım performansını geliştirmek oluyor. Ardından şirketin ortaklık yapısına Black Hawk helikopterlerinin üreticisi olan Skorsky firması katılıyor.
Kütahyalı olan TÜGİK Başkanı Erkan Güral, Özellikle Kayseri, Adana ve Gaziantep gibi iller için ucuz özel jet kullanımının önemli olduğunu söyledi. Güral, bazı işadamlarının özel jetle müşterilerini aldırdığını anlattı.
- 1 saatte yaklaşık 200 dolarlık yakıt harcıyor.
- Uçuş menzili 2.000 km.
- Satış fiyatı 1.5 milyon dolardan başlıyor.
Sabah Gazetesi 22.10.2013