ESGİAD’dan, Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı’na cevap

Sosyal Medyada Paylaş

ESGİAD’dan, Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı’na cevap

ESGİAD’dan, Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı’na cevap:

Başkan Yardımcısı Mehmet Eren:

SEKTÖRDEKİ GERÇEKLERİ KABUL EDİP

BUNA GÖRE POZİSYON ALMAK GEREKİR

ESGİAD Başkan Yardımcısı Mehmet Eren, kentteki konut stoğuna ilişkin olarak Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik’in açıklamalarına cevap verdi.  ESGİAD’dan yapılan açıklamada, “İnşaat ve konut sektöründeki gerçekleri kabul etmek ve buna göre pozisyon almak gerekir” denildi.

ESGİAD Başkan Yardımcısı Mehmet Eren; Eskişehir’de konut stoğu bulunduğu yönündeki ifadelerine, Gazi Çelik’in, “Eskişehir’de konut satışında sorun yok, elimizde o kadar kalan yok” diye karşılık vermesinin şaşırtıcı olduğunu söyledi. Yalnızca Eskişehir’de değil, ülke genelinde inşat ve emlak sektörü ciddi daralma yaşandığnı anımsatan Eren, şöyle devam etti:

“Devletin resmi kurumu olan Türkiye İstatistik Entitüsü’nün (TÜİK) verilerine bakıldığında durum daha net anlaşılmaktadır. TÜİK’in son verilerine göre ülkemizde konut stoğu 1 milyonu aşmıştır. 2014 yılının ilk 7 ayında 609 bin konut satılmıştır. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.7 ‘lik bir daralmaya işaret etmektedir. Yine TÜİK verilerine göre satışlardaki düşüş giderek artmakta, satılan konut miktarı azalmaktadır. Yine TÜİK’in temmuz ayı verilerine göre ipotekli olarak gerçekleştirilen kredili konut satışlarında ülke genelinde yüzde yüzde 32.9 oranında düşüş meydana gelmiştir. İnşaat ve konut sektöründeki daralmaya Türkiye’nin gayrimenkul sektörüne yön veren kurumu; Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYODER) de dikkat çekmektedir.

Türkiye genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de konut fazlalığı oluşmuş, en iyi ihtimalle bu rakamın 4 bin olduğu varsayılmaktadır. Bu rakam sadece bilimsel verilere değil, Eskişehir’deki gerçeklere de dayanmaktadır. Son bir yıldır, özellikle de son 3-4 aydır şehrimizde kredi kullanarak yeni konut satın alanların sayısında çok ciddi bir düşüş söz konusudur. İnşaat ve konut sektöründeki bu gerçekleri kabul etmek ve ona göre pozisyon almak gerekir.”

ESGİAD Yönetim Kurulu’ndan da konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Başkan yardımcımız Mehmet Eren, Eskişehir’de inşaat sektöründe uzun yıllardan bu yana faaliyet gösteren, sektörü çok yakından tanıyan,  sorunlar konusunda son derece duyarlı bir işadamıdır. İnşaat ve konut sektöründeki gelişmelere ilişkin değerlendirmeleri son derece yerinde ve dikkate alınması gereken değerlendirmelerdir. ESGİAD da şehrimizi ilgilendiren her konuda olduğu gibi, inşaat ve emlak sektöründeki sorunlara da son derece duyarlı bir STK’dır. Bu bağlamda sorunun değil, çözümün parçası olmaya, kentin meselelerine duyarlılık göstermeye devam edeceğimizin bilinmesini isteriz.”

 

© 2012 TUGİK | Türkiye Girişimci İş İnsanları Konfederasyonu. Her Hakkı Saklıdır.

Web Tasarım My Medya