BAGİAD “ 2016’ da Bizi Neler Bekliyor ”

Sosyal Medyada Paylaş

BAGİAD “ 2016’ da Bizi Neler Bekliyor ”

Derneğimizin, Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) işbirliği ile düzenlediği ve Prof. Dr. Sayın Emre ALKİN’ in sunumuyla gerçekleşen “ 2016’ da Bizi Neler Bekliyor ” konulu seminerimiz Balıkesir’in tanınmış işadamlarının da katılımlarıyla geçtiğimiz gün Asya Pamukçu Termal Hotel’ de gerçekleştirildi.

Geniş bir katılım ile gerçekleşen seminer öncesi GÜNMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İsa Tamer ÇELİK ve BASİAD Başkanı Sayın Abdullah BEKKİ yaptıkları konuşmalarında artan terör olaylarının iş dünyasında büyük zararlar meydana getirdiğini dile getirirken, 2015 yılını seçimler, çevre ülkelerdeki sorunlar, terör gibi konulardan dolayı ekonominin pek te konuşulmadığı bir yıl olduğunu belirttiler.

Başkanımız Sayın Rahmi KULA ise konuşmasında, Balıkesir’in büyükşehir olmasıyla birlikte yatırım alanlarının açılması nedeniyle genç işadamlarının mutlu olduğunu ifade ederek; “Balıkesir artık Büyükşehir. Biz genç işadamları olarak Balıkesir’in Büyükşehir olmasından çok büyük bir heyecan duyduk. Balıkesir şimdi Güney Marmara ve Kuzey Ege’de parlayan bir yıldız olmaya aday. Turizminden madenciliğe, tarım ve hayvancılığından sanayisine, lojistik üs olmasından jeotermal zenginliğine her alanda Balıkesir’imiz Türkiye’nin minyatürü gibi. Balıkesir sanayileşirken turizmini de geliştiren, turizmini geliştirirken tarım ve hayvancılıkta Türkiye’yi doyuran il unvanına sahip bir Büyükşehir olarak büyük bir potansiyeli hayata geçirmeye hazırlanıyor. İşte tam bu noktada bizler Balıkesir Genç İşadamları Derneği olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Gençliğimizin heyecanını, enerjisini kentimizi yönetenlerin ve kentimizin işadamlarının tecrübesi ile birleştirip Balıkesir’imizin gelişimi için çalışıyoruz. Balıkesir’ in ve ülkemizin hak ettiği yere gelmesi, refah düzeyinin artması için her zamankinden daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Ben değil biz diyen, Balıkesir geleceğinin vizyonunu ortaya koyan, düşünce farklılıklarını bir zenginliğe çeviren, geleceğe koşarken geçmişin kültürel mirasını zenginlik olarak gören anlayışımızla, Türkiye ile bütünleşen bir il olmayı ümit ediyor, bunun için çalışacağımıza genç işadamları olarak söz veriyoruz “ dedi.

Başkanlar açılış konuşmalarında geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz İşadamı merhum Mustafa KOÇ’ un ölümünden dolayı duydukları üzüntülerini de dile getirdiler.

Açılış konuşmalarının ardından sunumunu yapmak için kürsüye gelen Prof. Dr. Sayın Emre ALKİN dünyadaki ve Türkiye’deki ekonomik beklentiler hakkında düşüncelerini belirterek “Bilinen bazı klişeler var onları sileceğim. Şu ana kadar ne biliyorsanız unutun. Sunumun başlığı mal ve hizmet üretme çözüm üret. Neden? Çünkü mal ve hizmetin taklidi var çözümün taklidi yok. Yani herkes birbirinin taklidi işler yaparken, bulduğunuz çözümü taklit etmek kolay değil. Ne olursa olsun hayatta bir çözüm bulmak lazım.”dedi.

Daha fazla acı yaşayacağız

Size bir kötü bir de iyi haberim var. 21. Yüzyılda bir önceki yüzyıla göre daha fazla acı, keder, kaos, terör, savaş, aklınıza kötü ne gelirse onları yaşayacağız. Diyeceksiniz ki iyi haber ne? Hiç birinin piyasaya etkisi bir önceki yüzyıla göre olmayacak. Niye? Falanca yerde bomba patladı. 15-20 dakikalığına paralize oluyoruz. 3 saat geçiyor hanım akşama ne yiyeceğiz, çocuğun okul taksiti yattı mı, kredi kartı nerede, bayram yaklaşıyor nerede tatil yapacağız, hesapta para kaldı mı, oğlum tahsilatları halletti mi diye sormaya başlıyoruz. Çünkü ben merkezli yaşamaya başladık. Sosyal medyada haberler öyle hızlı paylaşılıyor ki bir süre sonra kötü habere alışıyorsunuz. Fakat 1 saat sonra başka işe konsantre oluyoruz. Yüreğimizde acı var ama hayat devam ediyor diye gidiyoruz. O yüzden 21. Yüzyılda çok daha fazla acı yaşayacağız ama bir önceki yüzyıla göre canımızı acıtmayacak. Yani ateş düştüğü yeri yakıyor.

Düşük kârlarla yaşamaya alışın

Hocam bu kârlar ne olacak? Müjde! Daha düşük kârlarla yaşamaya alışmanız gerekiyor. Siz uzunca bir süre daha çok düşük kârlarla suyun üzerinde başınızı tutmaya çalışacaksınız. Bu müjdeli bir haber değil ama buna hazırlıklı olun. Bütün hesabınızı da daha düşük kârlarla; yani 1990’lı yılların bir altında kârlarla yaşamaya kendinizi alıştırın.

Mal üretirseniz taklidi olur

Ben 7 yıl İhracatçılar Meclisi’nde genel Sekreterlik yaptım. Üçüncü bin yıl başladığında çok mutluydum. Çünkü hangi iş adamına sorsam bende 5 bin kişi çalışıyor diyordu. Tasarım var mı? Cevap yok. İnovasyon ? O nedir? Kâr var mı?  Anladım ki iş sıkışık. Çok umutluydum. Benim için 21. yüzyıl para üretmekten daha çok değer yaratarak rekabet yapmaktı. Fransa’da bana niye taklit ürün oluyor diye sordular. Ben de dedim ki siz mal üretiyorsunuz ondan. Ürettiğiniz malsa taklit olur. Her şeysiz yaşarım ama cep telefonsuz yaşayamam. Bunun adı da ürün değil çözümdür. Siz ürettiğiniz çantayı, ayakkabıyı, pantolonu, gömleği çözüm diye üretmiyorsanız mutlaka taklidi olacak. Ben taklit bir şey giymem ama pahalı bir çanta almak isteyen bir bayanı da tezgâhta mal bulamayınca tutamazsın. Gider Kapalıçarşı’ya sahtesini alacak. Çünkü o firma çanta üretiyor, çözüm üretmiyor.

Kendinize sermaye ortağı değil, büyüme ortağı bulun

Patronlar her zaman stratejik konumda olmalılar. İşçi olmaya çalışmayın, amacınız daima vizyon belirleyen hedef vericiler olmak olsun. Öncelikli olarak eğitim şart, yüksek maaş verimlilik getirmiyor, ayrıca eleman sayısını arttırak değil, çözüm artırarak büyüyün. Türkiye’nin zenginleşme projeleri Meksika’nın zenginleşme projesi gibi. En iyilerine sahip olmak istiyoruz ama hedeflerimiz, hayallerimiz ve de anlayışlarımız küçük. Bir olamıyoruz. Birbirimizi anlamaya çalışmazsak ülke nasıl gelişecek. İnovasyon denildiğinde herkesin konuyu farklı bir şekilde ifade ediyor ama göre inovasyon kalp, ruh ve beden olarak yenilik yapma istediğidir.  

Dünyanın en kalabalık yeri Facebook

Mevcut rutinlerin ve iş yapmaların değişmesi ile ilgili olarak bozulmaların yaşandığını dile getiren Sayın Emre ALKİN, ekonomik, teknolojik gibi durumlarla birlikte insan hayatındaki değişimlerin olduğunu belirtti. Cep telefonlarıyla artık konuşulmadığını sürekli mesajlaşarak sosyal ağların kullandığını söyleyen Sayın Emre ALKİN”; Facebook, whatsapp, twitter ve benzeri sosyal medyaların kullanımı cep telefonlarındaki teknolojik değişimlerle birlikte fazlasıyla arttı. İnsanlar açlığa ve susuzluğa belli saatler katlanabildiği halde interneti kullanmadan 15 dakikadan fazla yaşayamıyor. Çok uzağa gitmeye gerek yok 90’ lar ve bugünleri kıyasladığımızda, müzik yapmaktan, kitap okumaya ve insanlarla iletişim kurulmasına kadar birçok değerin kültürün giderek yok olmaya başladığını görüyoruz“ dedi.

Sunumunun ardından misafirlerimizden gelen soruları yanıtlayan Sayın Emre ALKİN’ e Başkanımız Sayın Rahmi KULA ve BASİAD Başkanı Sayın Abdullah BEKKİ tarafından hediyesi takdim edildikten sonra günün anısına birlikte fotoğraf çektirildi.

© 2012 TUGİK | Türkiye Girişimci İş İnsanları Konfederasyonu. Her Hakkı Saklıdır.

Web Tasarım My Medya