BAGİAD Yemekli Toplantısının konuğu Prof. Dr. Mustafa Sarı

Sosyal Medyada Paylaş

BAGİAD Yemekli Toplantısının konuğu Prof. Dr. Mustafa Sarı

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın konuk olduğu BAGİAD yemekli toplantısı 15 Ocak Çarşamba günü Altıntaş Otel’ de gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Başkan Emrah Bilcanlı, yakın dönemde yapılan ve yapılması planlanan faaliyetler hakkında üyelere bilgiler verdi .

Başkanının açılış konuşmasının ardından, 1992-2016 yılları arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Van Gölü’nde inci kefalinin korunması, sürdürülebilir balıkçılığı için çalışmalar yapan Mustafa Sarı yaşadığı olayları ve verdiği mücadelenin hikayesini “İnci Kefalleri Asla Geri Dönmez” konulu sunumu ile üyelere aktardı.

Van Gölü inci kefalinin kaçak balıkçılıktan korunması için başta devlet ve köylülerle uzlaşamayan, öldürülme riskine rağmen ona inanan eşiyle ve çocuklarıyla Van’da kalmaya devam eden, köylüleri kendi imkanları ile bilinçlendirmek için eğitimler hazırlayan Mustafa Sarı; “İnci kefali dünyada sadece Van’ da yaşayan endemik bir balık türüdür. Van gölü hem tuzlu hem de sodalıdır. Sodalı suda hiçbir balık türü yaşayamazken bu durum inci kefaline özgüdür. Yaklaşık bir milyon yıldır orada yaşayan inci kefalleri bahar aylarında gelinciklerin açtığı zaman üremek için sürüler halinde akarsulara göç etmektedir. Önüne gelen tüm doğal yapay engelleri aşmayı başaran inci kefalleri yalnızca insanlara karşı olan mücadelesinde yenik düşmüştür.” dedi.

Yaptığı gözlemler sonucunda bölgenin adeta zembereği haline gelen inci kefallerinin üreme zamanında yanlış avlanmasıyla türün tehlikeye girmesi üzerine; hangi dönemde, hangi ağlarla ve ne kadar avlanması gerektiği konusunda tez yazarak alternatif bir balıkçılık yönetim modeli geliştiren Mustafa Sarı,” Mayıs haziran aylarında toplamda 15 bin ton balık tutuluyor bunun 12 bin tonu ise sadece 50 gün içinde avlanıyordu. Satılanlar satılıyor kalanlarda gübre olarak tarlalara serpiliyordu. Modern saklama ve satış yöntemleri kullanılmıyordu. Bunun üzerine kurduğum ekibimle çalışmalarımı başlattım    Sosyal, kültürel ve bireysel deneylerle insanların değişime dirençlerini ölçerek aldığımız sonuçlara göre, öncelikle bölgedeki kadınlara verdiğimiz eğitimler ve anlatımlarımızın sonuncunda bilinçlendirdiğimiz halkımız nihayetinde kaçak balık avcılığını terk etti. Profesyonel avlanma teknikleri kullanmaya, aldıkları tedbirler ile balıkları korumaya başladılar. Önceleri değeri bilinmeyen İnci kefali şimdilerde kurum logoları, okul isimlerinde yer alıyor, İnci Kefali Göçü Kültür Sanat Festivali ile her yıl Van Gölü Film Festivali yapılıyor ve İnci Kefali sinema ödülleri veriliyor ” dedi.

Bandırma Denizcilik Fakültesi’nde 5 simülatör, 5 laboratuvar, 2 eğitim alanı, derslikler ve atölyesi ile 500 öğrenciye eğitim verdiklerini belirten Mustafa Sarı hayalinin Deniz Bilim Merkezi kurmak olduğunu ve bununla da ilgili çalışmalar yaptığını aktardı.  

             Üyelerin sorularını yanıtlamasının ardından günün anısına plaket takdim edilmesi ve fotoğraf çekimiyle toplantı sona erdi.

© 2012 TUGİK | Türkiye Girişimci İş İnsanları Konfederasyonu. Her Hakkı Saklıdır.

Web Tasarım My Medya